Macedonia News

Would you like to access news/blog content published by sources located in Macedonia?

Code example

# If you'd like to do a POST request then call endpoint:
http://localhost:8090/api/v1/article/getArticles
Body:
      
      {
  "sourceLocationUri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Macedonia",
  "resultType": "articles",
  "apiKey": "API_KEY"
}
    
# If you'd like instead to do a GET request then call:
http://localhost:8090/api/v1/article/getArticles?sourceLocationUri=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FRepublic_of_Macedonia&resultType=articles&apiKey=API_KEY

Example of JSON response

Below is an example JSON object that you would receive as the result of the request. You can retrieve also additional properties such as concepts, categories, source details, etc. by specifying additional parameters in the request as described on the documentation page.

      
      {
 "articles": {
  "results": [
   {
    "uri": "7279529044",
    "lang": "mkd",
    "isDuplicate": true,
    "date": "2022-11-28",
    "time": "01:38:00",
    "dateTime": "2022-11-28T01:38:00Z",
    "dateTimePub": "2022-11-28T01:38:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "https://netpress.com.mk/utre-bez-stru-a-delovi-od-aerodrom-kisela-voda-i-orche-petrov/",
    "title": "Утре без струја делови од Аеродром, Кисела Вода и Ѓорче Петров",
    "body": "Од ЕВН Македонија АД известуваат дека во понеделник поради технички зафати во мрежата без електрична енергија ќе останат следните корисници:\n\n- во време од 08.00 - 15.00 часот дел од ул. Благоја Мучето (о. Аеродром);\n\n- од 08.25 - 15.00 часот дел од ул. Христо Татарчев бр. 22 (о. Кисела Вода) и\n\n- од 09.00 - 14.00 часот дел од с. Волково кај црквата (о. Ѓорче Петров).\n\nДоколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.",
    "source": {
     "uri": "netpress.com.mk",
     "dataType": "news",
     "title": "NetPress"
    },
    "authors": [
     {
      "uri": "venco_donev@netpress.com.mk",
      "name": "Venco Donev",
      "type": "author",
      "isAgency": false
     }
    ],
    "concepts": [
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Electrical_energy",
      "type": "wiki",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Electrical energy"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Aerodrom_Municipality,_Skopje",
      "type": "loc",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Aerodrom Municipality, Skopje"
      },
      "location": null
     },
     {
      "uri": "http://mk.wikipedia.org/wiki/Волково",
      "type": "loc",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Волково"
      },
      "location": null
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Kisela_Voda",
      "type": "loc",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Kisela Voda"
      },
      "location": null
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Hristo_Tatarchev",
      "type": "person",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Hristo Tatarchev"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Gyorche_Petrov",
      "type": "person",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Gyorche Petrov"
      }
     }
    ],
    "categories": [],
    "image": "https://netpress.com.mk/wp-content/uploads/2018/06/bez-struja-1.jpg?w=640",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 407295480,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7279505451",
    "lang": "sqi",
    "isDuplicate": true,
    "date": "2022-11-28",
    "time": "00:42:00",
    "dateTime": "2022-11-28T00:42:00Z",
    "dateTimePub": "2022-11-28T00:40:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "https://shprehja.com/transportuesit-privat-do-te-bllokojne-neser-udhekryqin-te-mavrovasja-me-30-autobuse/",
    "title": "Transportuesit privat do të bllokojnë nesër udhëkryqin te \"Mavrovasja\" me 30 autobusë - Portali Shprehja",
    "body": "Transportuesit privatë të përfshirë në Linjën Publike të Transportit nesër do të protestojnë duke bllokuar plotësisht në të gjitha drejtimet kryqëzimin afër qendrës Mavrovasja, gjegjësisht bulevardin \"Goce Dellçev\" dhe bulevardin \"Kërste Petkov Misirkov\".\n\nSiç njofton transportuesi privat i qytetit \"Sloboda Vrevoz\", bllokimi do të jetë me mbi 30 autobusë dhe mbi 300 persona.\n\n- Nuk përjashtohet mundësia dhe nuk konfirmohet informacioni se atë ditë në orët e mëngjesit sipas transportuesve individual mund të bllokojnë daljet apo hyrjet e NQP-Shkup. Gjithashtu, nuk është përcaktuar kohëzgjatja e protestës dhe planifikohet të zgjasë deri në plotësimin e kërkesave, të cilat nëse nuk zgjidhen shpejt në ditët në vijim, do të shtrihen edhe në pjesët tjera të rrugëve në Shkup, thekson \"Sloboda prevoz\".\n\nNë kuadër të aktiviteteve për zgjidhjen e problemit aktual, nesër \"Sloboda Vravez\" duhet të mbajë takim me Bordin e NQP-së. Në seancën e Këshillit të Qytetit të Shkupit do të marrin pjesë edhe përfaqësues të \"Sloboda Prevoz\".\n\n- Në takimin me Bordin e Drejtorëve të NQP-së, ku pritet të marrë pjesë edhe drejtori, do të kërkojmë informata lidhur me borxhin e NQP-Shkup dhe pse drejtori nuk i përmbush obligimet e kontratës, si dhe informacione për të pavërtetat e paraqitura nga kryetari i bashkisë për një krim të pretenduar me bileta transporti dhe vjedhje parash, të cilët u përgjigjën sigurisht se kanë shërbimet e NQP-së, sepse ata janë të përfshirë, më të ngarkuarit dhe më kompetentët në të gjith këtë proces të shpërndarjes deri te shitja e biletave dhe për funksionimin e sistemit AVL dhe sistemit të grumbullimit. Si të tillë, ata e dinë saktësisht se cila është gjendja reale dhe dokumentacioni në këtë proces, për dallim nga \"Sloboda Verosov\", e cila nuk ka asnjë rol në atë proces dhe nuk ka qasje në ato të dhëna. Publiku nuk duhet të keqinformohet, sidomos për situatat për të cilat ka të dhëna, argumente dhe fakte, thuhet në njoftim.\n\nNga \"Sloboda prevez\" shtojnë se \"në lidhje me shpifjen dhe borxhin, gjatë javës së ardhshme përmes zyrës së avokatisë Apostolski do të dorëzohen parashtresat e nevojshme në institucionet kompetente\".\n\n- Duke pasur parasysh se ka interesim të madh publik për këto zhvillime, ftojmë mediat që të caktojnë debate me përfaqësuesit tanë, NQP-në, Qytetin e Shkupit dhe Drejtorinë e Komunikacionit të Qytetit të Shkupit në mënyrë që të prezantohen si duhet argumentet dhe faktet dhe të mos lejohet, një person nga pozita e kryetarit të komunës për të dezinformuar opinionin duke mbuluar dobësitë publike me sulme dhe shpifje të pabaza ndaj personave dhe kompanive të rëndësishme, thuhet në komunikatën e Sloboda Vravoz.",
    "source": {
     "uri": "shprehja.com",
     "dataType": "news",
     "title": "Portali Shprehja"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/FK_Sloboda_Tuzla",
      "type": "wiki",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "FK Sloboda Tuzla"
      }
     }
    ],
    "categories": [],
    "image": "https://shprehja.com/wp-content/uploads/2022/11/Alsat-1-1024x377.png",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 407292120,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7279505453",
    "lang": "sqi",
    "isDuplicate": false,
    "date": "2022-11-28",
    "time": "00:42:00",
    "dateTime": "2022-11-28T00:42:00Z",
    "dateTimePub": "2022-11-28T00:20:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "https://shprehja.com/shume-zanate-jane-drejt-zhdukjes/",
    "title": "Shumë zanate janë drejt zhdukjes - Portali Shprehja",
    "body": "Shumë zanate që janë trashëguar gjeneratë pas gjenerate po shkojnë drejt shuarjes. Kriza ekonomike dhe energjetike po bën që zanatçinjtë të mendojnë seriozisht që të mbyllin dyert e bizneseve të tyre.\n\nKriza ekonomike na ka shkatërruar thonë ata, duke numëruar uljen e shitjeve dhe rritjen e çmimit të faturave si armiqtë më të mëdhenj të bizneseve të tyre familjare. Ilço Trajkovski, një zanatçi që prodhon kapela të ndryshme, thotë se aktualisht po mbijetojnë vetëm me kursimet e së kaluarës.\n\n\" Që kur kam qenë fëmijë e punoj këtë zanat. Ky është zanat familjarë. Kriza na ka shkatërruar të gjithë zanatçinjve që jemi në çarshi, që prodhojmë. Tani mbahemi nga ajo që e kemi fituar që të dalim barazim. Tani akoma më e madhe është kriza që quhet krizë ekonomike, ne zanatçinjve, jo vetëm unë, ja na thanë se edhe 5 për qind do ta rrisin energjinë elektrike, unë nuk e di se si do të durojmë. Do të shohim tani edhe pak do të ftohet koha, ndërsa ne në Çarshi nuk e kuptoj se përse paguajmë energji industriale. Vetë fjala thotë industri, unë nuk jam hekuranë, jam individ, një në këtë dyqan dhe të paguaj energji elektrike industriale, kjo na irriton, nëse vazhdon kështu unë do të vendos çelësin\", tha Ilço Trajkovski, zanatçi.\n\nEkrem Neziri është një tjetër zanatçi në Çarshinë e Shkupit që flet për gjendjen e rëndë të zanateve në vazhdën e krizës. Ai është bojaxhi, merret me ngjyrosjen e rrobave por shet edhe gjësende antike. Sipas Nezirit, betejën e parë zanatçinjtë e kishin gjatë krizës me pandeminë dhe që atëherë puna është ulur për 70 deri në 80 për qind.\n\n\"Siç po shkon puna, nuk po flas vetëm për punën time, po për komshinjtë e mi, që punojnë me çanta, këpucë, të gjithë po qahen nuk kanë punë.....Rryma është shtrenjtuar, shpenzimet mezi që po i mbulojmë.. 6:27 Djali im e ka dëshirë zanatin dhe punën, do ta trashëgojë dhe ta vazhdojë punën time, por nëse shkon kështu, e shoh se nuk arrin t'i mbulojë shpenzimet, nuk arrin të mbajë një familje, do të sheh të nis punë të shtetit dhe nëse jo të del jashtë në gurbet, se thonë se jeta është atje më e siguruar\", u shpreh Ekrem Neziri, zanatxhi.\n\nZanatçinjtë thonë se përfaqësuesit e institucioneve nuk i kanë vizituar që t'i pyesin për hallet e tyre. Deri tani, ata janë lënë të përballen vetë me krizën, rritjen e shpenzimeve dhe uljen e shitjeve./Alsat.mk",
    "source": {
     "uri": "shprehja.com",
     "dataType": "news",
     "title": "Portali Shprehja"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [],
    "categories": [],
    "image": "https://shprehja.com/wp-content/uploads/2022/11/zanaz.jpg",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 407292120,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7279493624",
    "lang": "mkd",
    "isDuplicate": false,
    "date": "2022-11-28",
    "time": "00:14:00",
    "dateTime": "2022-11-28T00:14:00Z",
    "dateTimePub": "2022-11-28T00:14:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0.7019608020782471,
    "url": "https://www.slobodenpecat.mk/makedonec-obezbedi-podium-na-svetskiot-tcr-kup-davidovski-so-istoriski-uspeh-vo-dzheda/",
    "title": "Македонец обезбеди подиум на Светскиот ТЦР куп: Давидовски со историски успех во Џеда - Слободен печат",
    "body": "Виктор Давидовски со \"вајлд-карта\" настапи на Светскиот ТЦР куп/фото: facebook.com/pssracingteam\n\nВиктор Давидовски влегува во легендите на македонскиот автомобилизам со нов фантастичен успех во неговата кариера.\n\nУспеа да го освои второто место во втората трка од финалниот Гран-при викенд во рамките од FIA WTCR Светското првенство кој се одржа во Џеда, Саудиска Арабија.\n\nМакедонецот кој настапува за \"Comtoyou Racing\" се најде на втората позиција со својот Ауди РС3 ЛМС ТЦР со време од 00:32:55.891.\n\nНа првото место е Жил Магнус од Белгија, а на третата позиција е Микел Азкона од Шпанија. Сите резултати од трката можете да ги погледнете ТУКА\n\nПретходно на првата трка нашиот возач од вкупно 14 натпреварувачи колку што ја завршија трката дојде до осмата позиција (00:37:12.921).\n\nДавидовски во Бахреин и Саудиска Арабија настапи како возач со \"вајлд-карта\".",
    "source": {
     "uri": "slobodenpecat.mk",
     "dataType": "news",
     "title": "Слободен печат"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Fédération_Internationale_de_l'Automobile",
      "type": "wiki",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Fédération Internationale de l'Automobile"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Jeddah",
      "type": "loc",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Jeddah"
      },
      "location": {
       "type": "place",
       "label": {
        "eng": "Jeddah"
       },
       "country": {
        "type": "country",
        "label": {
         "eng": "Saudi Arabia"
        }
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Saudi_Arabia",
      "type": "loc",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Saudi Arabia"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "Saudi Arabia"
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Spain",
      "type": "loc",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Spain"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "Spain"
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Bahrain",
      "type": "loc",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Bahrain"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "Bahrain"
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Belgium",
      "type": "loc",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Belgium"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "Belgium"
       }
      }
     }
    ],
    "categories": [],
    "image": "https://www.slobodenpecat.mk/wp-content/uploads/2022/11/давидовски-виктор.jpg",
    "eventUri": "mkd-80338",
    "sentiment": null,
    "wgt": 407290440,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7279487893",
    "lang": "sqi",
    "isDuplicate": false,
    "date": "2022-11-28",
    "time": "00:03:00",
    "dateTime": "2022-11-28T00:03:00Z",
    "dateTimePub": "2022-11-27T23:58:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "https://shprehja.com/opozita-maqedonase-insiston-per-zgjedhje-te-parakohshme-parlamentare/",
    "title": "Opozita maqedonase insiston për zgjedhje të parakohshme parlamentare - Portali Shprehja",
    "body": "VMRO-DPMNE-ja vlerëson se arsyeja pse oligarku pro rus Oleksander Onishçenko është pajisur me shtetësi të Maqedonisë janë paaftësia e Qeverisë dhe kriminaliteti. Nënkryetari i opozitës maqedonase, Aleksander Nikollovski thotë se shërbimet në vend që të garantojnë rendin kushtetues, ndjekin dhe përgjojnë opozitën.\n\n\"Ky është një skandal i cili dëshmon dy gjëra: njëra se prish imazhin e Maqedonisë dhe e dyta Shërbimet e sigurisë nuk funksionojnë. Unë qëndroj në atë se arsyeja bazë se pse ndodh kjo është paaftësia dhe korrupsioni. Shërbimet e sigurisë janë të mbushur me njerëz të paaftë dhe të korruptuar. Në vend që të garantojnë rendin kushtetues, ata merren me krim, kërcënojnë biznesmen dhe ndjekin opozitën\", tha Aleksandar Nikollovski, Nënkryetar i VMRO-DPMNE-së.\n\nPër këtë rast ai bëri përgjegjës drejtorin e ASK-së, ministrin e brendshëm dhe Kryeministrin.\n\n\"I pari përgjegjës është drejtori i ASK-së, Viktor Dimovski i cili duhet të jep dorëheqje dhe të mos shkon ambasador në Paris. Përgjegjësi i dytë është ministri i Brendshëm, Oliver Spasovski sepse vetë Qeveria e pranoi se baza për t'i konfiskuar shtetësinë Onishçenkos janë të dhënat e rrejshme ndërsa MPB-ja është autoriteti për marrjen e të dhënave të sakta nga personat që aplikojnë. I fundit përgjegjës është kryeministri, Dimitar Kovaçevski\", shtoi ai.\n\nNikollovski akuzoi ministrin e Brendshëm, Spasovski edhe për dhënien e 215 pasaportave të tjerë sipas tij për kriminelë nga Stambolli, Kievi dhe mafia Italiane. Për të shpëtuar vendin nga turpi diplomatik ndërkombëtar por edhe nga kriza energjetike, Nikollovski tha se nevojiten zgjedhje të parakohshme parlamentare në pranverë të vitit 2023./Alsat.mk",
    "source": {
     "uri": "shprehja.com",
     "dataType": "news",
     "title": "Portali Shprehja"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/North_Macedonia",
      "type": "loc",
      "score": 4,
      "label": {
       "eng": "North Macedonia"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "North Macedonia"
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Russia",
      "type": "loc",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Russia"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "Russia"
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Paris",
      "type": "loc",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Paris"
      },
      "location": {
       "type": "place",
       "label": {
        "eng": "Paris"
       },
       "country": {
        "type": "country",
        "label": {
         "eng": "France"
        }
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Istanbul",
      "type": "loc",
      "score": 1,
      "label": {
       "eng": "Istanbul"
      },
      "location": {
       "type": "place",
       "label": {
        "eng": "Istanbul"
       },
       "country": {
        "type": "country",
        "label": {
         "eng": "Turkey"
        }
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Kiev",
      "type": "loc",
      "score": 1,
      "label": {
       "eng": "Kiev"
      },
      "location": {
       "type": "place",
       "label": {
        "eng": "Kiev"
       },
       "country": {
        "type": "country",
        "label": {
         "eng": "Ukraine"
        }
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Italy",
      "type": "loc",
      "score": 1,
      "label": {
       "eng": "Italy"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "Italy"
       }
      }
     }
    ],
    "categories": [],
    "image": "https://shprehja.com/wp-content/uploads/2022/11/1669593513_Nikollovski_2.jpg",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 407289780,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7279481476",
    "lang": "sqi",
    "isDuplicate": false,
    "date": "2022-11-27",
    "time": "23:47:00",
    "dateTime": "2022-11-27T23:47:00Z",
    "dateTimePub": "2022-11-27T23:38:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "https://shprehja.com/kujdes-edhe-tete-gota-uje-ne-dite-jane-ende-shume-sipas-shkences/",
    "title": "Kujdes! Edhe tetë gota ujë në ditë janë ende shumë sipas shkencës! - Portali Shprehja",
    "body": "Shkencëtarët nga Universiteti i Aberdeen zbuluan se marrja e rekomanduar e dy litrave ujë në ditë është më shumë se sa u nevojitet njerëzve. Duke pasur parasysh se afërsisht gjysma e marrjes sonë të përditshme të ujit vjen nga ushqimi, shkencëtarët vlerësojnë se njerëzve u nevojiten vetëm rreth 1,5 deri në 1,8 litra në ditë.\n\n\"Vlerësimi fillestar i dy litra ujë në ditë vjen nga një llogaritje e gabuar.\" Uji që duhet të pimë është diferenca midis ujit total që duhet të marrim dhe sasisë që marrim përmes ushqimit. Mënyra se si ne vlerësojmë është përmes një sondazhi që pyet njerëzit se sa hanë. Meqenëse shumë nën-raportojnë se sa hanë, është një llogaritje e gabuar dhe si rrjedhim një mbivlerësim i sasisë së ujit që na nevojitet\", thotë profesori John Speakman nga Universiteti i Aberdeen.\n\nShkencëtarët në mbarë botën kanë bashkëpunuar për të matur marrjen e saktë të ujit duke përdorur teknikën e izotopit të qëndrueshëm. Ata anketuan 5604 njerëz nga 23 vende të ndryshme të moshës tetë ditë deri në 96 vjeç.\n\nHulumtimi përfshiu njerëzit që pinin ujë në të cilin disa nga molekulat e hidrogjenit ishin zëvendësuar me një izotop të qëndrueshëm të elementit të quajtur deuterium. Gjendet natyrshëm në trupin e njeriut dhe është i padëmshëm. Shkalla e eliminimit të deuteriumit të tepërt tregon se sa shpejt shkëmbehet uji në trup.\n\nNjerëzit me një \"qarkullim\" më të lartë të ujit zakonisht duhet të pinë më shumë ujë. Hulumtimet kanë treguar se këtu përfshihen ata që jetojnë në mjedise të nxehta dhe të lagështa dhe në lartësi të mëdha, si dhe atletët, gratë shtatzëna dhe nënat me gji.\n\nKonsumi i energjisë është faktori më i madh në marrjen e ujit. Vlerat më të larta u vunë re te meshkujt e moshës 20 deri në 35 vjeç, të cilët pinin mesatarisht 4.2 litra në ditë. Kjo zvogëlohet me moshën, mesatarisht 2.5 litra në ditë për meshkujt e moshës 90 vjeç.\n\nGratë nga mosha 20 deri në 40 vjeç kishin një qarkullim mesatar prej 3,3 litrash, dhe deri në moshën 90 vjeç ai kishte rënë në 2,5 litra.\n\n\"Studimi tregoi se sugjerimi i zakonshëm që ne të gjithë të pimë 8 gota ujë është ndoshta shumë i lartë për shumicën e njerëzve\", thotë Speakman.\n\nAi beson se ky hulumtim paraqet një hap të madh përpara në parashikimin e nevojave të ardhshme për ujë.",
    "source": {
     "uri": "shprehja.com",
     "dataType": "news",
     "title": "Portali Shprehja"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Water",
      "type": "wiki",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "Water"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Aberdeen",
      "type": "loc",
      "score": 4,
      "label": {
       "eng": "Aberdeen"
      },
      "location": {
       "type": "place",
       "label": {
        "eng": "Aberdeen"
       },
       "country": {
        "type": "country",
        "label": {
         "eng": "United Kingdom"
        }
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Duke_University",
      "type": "org",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Duke University"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/John_Speakman",
      "type": "person",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "John Speakman"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Hydrogen"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Energy",
      "type": "wiki",
      "score": 1,
      "label": {
       "eng": "Energy"
      }
     }
    ],
    "categories": [],
    "image": "https://shprehja.com/wp-content/uploads/2022/11/uji-750x500-1-600x360-1.jpg",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 407288820,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7279476899",
    "lang": "sqi",
    "isDuplicate": false,
    "date": "2022-11-27",
    "time": "23:35:00",
    "dateTime": "2022-11-27T23:35:00Z",
    "dateTimePub": "2022-11-27T23:16:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "https://shprehja.com/youtuber-i-me-i-njohur-do-te-kandidoje-per-president-te-shteteve-te-bashkuara/",
    "title": "YouTuber-i më i njohur do të kandidojë për president të Shteteve të Bashkuara - Portali Shprehja",
    "body": "MrBeast nuk ka specifikuar se kur saktësisht do të kandidojë, por ka shpjeguar se si do të duket kandidatura e tij. Ai bëri të ditur se do të \"rregullojë\" disa nga problemet e Shteteve të Bashkuara, por në atë rol e sheh veten pas njëzet vjetësh.\n\n\"Dua të mbledh një grumbull parash dhe pastaj t'ua jap njerëzve para se të kandidoj për president.\" Imagjinoni, ju keni 10 miliardë dollarë dhe ua jepni njerëzve. Atëherë mund të them se kisha gjithçka dhe ua dhashë njerëzve. Është diçka mjaft e fuqishme,\" shpjegoi MrBeast.\n\nPresidentët janë shumë të vjetër\n\n\"Dhe më pas, në vend që të ndiej lobistët dhe të shtyj axhendat, unë do të bëj çdo gjë që do të përfitojë nga populli amerikan\". Kjo më tingëllon si një ide e mirë. \"Për të qenë i sinqertë, unë mund të kandidoj për president\", tha ai.\n\nAi ka paraqitur një ide interesante se si mund të duket kandidatura e tij pas disa vitesh.\n\n\"Do të kandidoj në moshën rreth dyzet vjeçare. Unë mendoj se presidentët janë shumë të vjetër. Ndërsa unë planifikoj të kandidoj, të moshuarit do të vdesin kështu që shumica e njerëzve të moshës sime do të votonin. Është koha për presidentë më të rinj\", thotë MrBeast.",
    "source": {
     "uri": "shprehja.com",
     "dataType": "news",
     "title": "Portali Shprehja"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [],
    "categories": [],
    "image": "https://shprehja.com/wp-content/uploads/2022/11/YT.png",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 407288100,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7279474087",
    "lang": "mkd",
    "isDuplicate": true,
    "date": "2022-11-27",
    "time": "23:28:00",
    "dateTime": "2022-11-27T23:28:00Z",
    "dateTimePub": "2022-11-27T23:14:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "https://www.vecer.press/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D1%81/",
    "title": "Започнува шестнеделниот Божикен пост",
    "body": "За православните христијански верници кои се водат според јулијанскиот календар денеска zaпочнува шестнеделниот божикен пост.\n\nПостот ќе трае 40 дена, односно до Божик, 7 јануари, денот на раѓањето на Исус Христос. Бидејќи датумот на Божик не се менува, постот секоја година почнува на 28 ноември, а завршува на Бадник, 6 јануари. Христијанскиот пост е воведен по примерот на Исус Христос, кој 40 дена поминал во пустина во пост и молитва.\n\nПостот претставува духовна и телесна подготовка на човекот за влез во тајната на претстојниот празник. Божикниот пост е втор по должина на траење, веднаш по велигденскиот. Во однос на \"строгоста\" за употреба на храна, божикниот пост е \"поблаг\", бидејќи дозволува користење вино, масло за јадење и риба.\n\nВо Православната црква практика е во текот на божикниот пост верниците да се исповедаат и по можност да се причестат за да бидат што подостојни во подготовката за празнување на Христовото раѓање - Божик.\n\nЦелта на постот е да се \"исчистат\" духот и телото, што се постигнува не само со воздржување од мрсна храна, туку и од лоши мисли, зборови и дела. За време на божикниот пост, посни се и сите славски трпези. Со Канонот на Православната црква се предвидени еднодневни и повеќедневни пости.\n\nЕднодневните пости се во среда и петок, Водокрст на 18 јануари, Отсекувањето на главата на св. Јован Крстител на 11 септември и Крстовден на 27 септември. Повеќедневни пости се велигденските, петровденските, богородичните и божикните пости. Лицата кои доследно ги почитуваат правилата постат и секоја среда и петок, бидејќи тоа се деновите кога Христос е осуден и кога умрел на крстот.\n\nБожикниот пост, како и останатите повеќедневни постови, датира од првите векови на христијанството и се споменува во делата на светите лица од 4 и 5 век. Првобитно постот траел седум дена, а одлуката христијаните пред празникот - Раѓањето Христово да постат 40 дена е донесена на Собор во 1166 година. Т\n\nраењето на божикниот пост се објаснува и со четириесетдневното патување на тројцата мудреци до Витлеемската пештера, во која на 25 декември е роден Богомладенецот Исус. Затоа се вели дека постот е ѕвезда водилка за сите кои христијанството го одбрале за своја вера, како што за мудреците кои верувале во пророштвото за раѓањето на Спасителот единствена водилка била најсветлата ѕвезда на небото, која се движела од западот кон истокот и која ги довела во Витлеем.",
    "source": {
     "uri": "vecer.press",
     "dataType": "news",
     "title": "vecer.press"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Fasting",
      "type": "wiki",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "Fasting"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Christmas",
      "type": "wiki",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "Christmas"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Christianity",
      "type": "wiki",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "Christianity"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Jesus",
      "type": "person",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "Jesus"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Eastern_Orthodox_Church",
      "type": "wiki",
      "score": 4,
      "label": {
       "eng": "Eastern Orthodox Church"
      }
     },
     {
      "uri": "http://mk.wikipedia.org/wiki/Дух",
      "type": "wiki",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Дух"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Orthodoxy",
      "type": "wiki",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Orthodoxy"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Oil",
      "type": "wiki",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Oil"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Christmas_Eve",
      "type": "wiki",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Christmas Eve"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Desert",
      "type": "wiki",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Desert"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Wine",
      "type": "wiki",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Wine"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Feast_of_the_Cross",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Feast of the Cross"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Cross",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Cross"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Cave",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Cave"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/John_the_Baptist",
      "type": "person",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "John the Baptist"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Head",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Head"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Sky",
      "type": "loc",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Sky"
      },
      "location": null
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Easter",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Easter"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Bethlehem",
      "type": "loc",
      "score": 1,
      "label": {
       "eng": "Bethlehem"
      },
      "location": {
       "type": "place",
       "label": {
        "eng": "Bethlehem"
       },
       "country": {
        "type": "country",
        "label": {
         "eng": "Palestine"
        }
       }
      }
     }
    ],
    "categories": [
     {
      "uri": "news/Arts_and_Entertainment",
      "label": "news/Arts and Entertainment",
      "wgt": 66
     }
    ],
    "image": "https://www.vecer.press/wp-content/uploads/2022/11/постење-божик.jpg",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 407287680,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7279471109",
    "lang": "mkd",
    "isDuplicate": true,
    "date": "2022-11-27",
    "time": "23:21:00",
    "dateTime": "2022-11-27T23:21:00Z",
    "dateTimePub": "2022-11-27T23:21:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "https://denesen.mk/kalendar-na-mpc-deneska-e-sv-machenici-gurij-samon-i-aviv-boziken-post-3/",
    "title": "КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. маченици Гуриј, Самон и Авив (Божикен пост)",
    "body": "Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 15 ноември.\n\nДенеска е Св. маченици Гуриј, Самон и Авив (Божикен пост).\n\nГуриј и Самон беа угледни граѓани на Едеса. За време на едно гонење на христијаните, беа изведени пред суд и, бидејќи не сакаа да принесат жртва пред празните идоли, беа фрлени в затвор. Најпосле, им беа отсечени главите. Тоа се случи во 322 година. По некое време пострада и едескиот ѓакон Авив, кој беше фрлен во оган.\n\nСепак, неговите мошти останаа цели, па мајка му ги погреба заедно со моштите на светите Гуриј и Самон. Кога престана гонењето, христијаните подигнаа црква во чест на овие тројца светители. Таму ги сместија и нивните мошти. Овие тројца светители се пројавија како големи чудотворци после нивната смрт.\n\nОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР: Денеска е Св. Јаков, Маркијски свештеник.\n\nБил познат како голем говорник - проповедник. Повеќе од половина век крстарел по патиштата во Европа, проповедувајќи насекаде за Исус Христос. Со голем успех проповедувал во Италија, Босна, Чешка и Полска.\n\nНа проповедничката служба и останал верен до крајот на животот, во 1476 година, во Неапол. Му се молат народите во чии земји го проповедувал Евангелието.",
    "source": {
     "uri": "denesen.mk",
     "dataType": "news",
     "title": "Lider.mk"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Christianity",
      "type": "wiki",
      "score": 4,
      "label": {
       "eng": "Christianity"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Deacon",
      "type": "wiki",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Deacon"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Fasting",
      "type": "wiki",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Fasting"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Prison",
      "type": "wiki",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Prison"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Edessa,_Greece",
      "type": "loc",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Edessa, Greece"
      },
      "location": {
       "type": "place",
       "label": {
        "eng": "Edessa, Greece"
       },
       "country": {
        "type": "country",
        "label": {
         "eng": "Greece"
        }
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Church_(congregation)",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Church (congregation)"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Gospel",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Gospel"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Clergy",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Clergy"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Europe",
      "type": "loc",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Europe"
      },
      "location": null
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Death",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Death"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Jesus",
      "type": "person",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Jesus"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Catholic_Church",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Catholic Church"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Naples",
      "type": "loc",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Naples"
      },
      "location": {
       "type": "place",
       "label": {
        "eng": "Naples"
       },
       "country": {
        "type": "country",
        "label": {
         "eng": "Italy"
        }
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Poland",
      "type": "loc",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Poland"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "Poland"
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Italy",
      "type": "loc",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Italy"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "Italy"
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Czech_Republic",
      "type": "loc",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Czech Republic"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "Czech Republic"
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Bosnia_and_Herzegovina",
      "type": "loc",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Bosnia and Herzegovina"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "Bosnia and Herzegovina"
       }
      }
     }
    ],
    "categories": [],
    "image": "https://denesen.mk/wp-content/uploads/2019/11/Sveti-macenici-Gurij-Samon-i-Aviv.jpg",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 407287260,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7279469107",
    "lang": "mkd",
    "isDuplicate": false,
    "date": "2022-11-27",
    "time": "23:17:00",
    "dateTime": "2022-11-27T23:17:00Z",
    "dateTimePub": "2022-11-27T23:01:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "https://www.vecer.press/%D0%B1%D0%B8-%D0%B1%D0%B8-%D1%81%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%98%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80-%D0%B5-%D1%83%D0%B0%D0%BF/",
    "title": "Би-Би-Си објави дека нивен новинар е уапсен и претепан во Шангај",
    "body": "Британскиот јавен сервис Би-Би-Си денеска објави дека кинеската полиција нападнала и привела еден од нивните новинари кој известувал за протестите во Шангај, но дека тој бил ослободен неколку часа подоцна.\n\n\"Би-Би-Си е крајно загрижен за односот кон нашиот новинар Ед Лоренс, кој беше уапсен, му беа ставени со лисици на рацете додека известуваше од протестите во Шангај\", изјави портпаролот на британскиот јавен сервис, пренесе Ројтерс.\n\nСе додава дека тој бил задржан неколку часа во притвор пред да биде ослободен.\n\n\"При апсењето полицијата го претепа. Сето ова се случуваше, иако тој имаше акредитација\", додаде портпаролот.\n\nБританскиот јавен радиодифузен сервис наведува дека не добил официјално објаснување за приведувањето на новинарот",
    "source": {
     "uri": "vecer.press",
     "dataType": "news",
     "title": "vecer.press"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Journalist",
      "type": "wiki",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "Journalist"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/BBC",
      "type": "org",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "BBC"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai",
      "type": "loc",
      "score": 4,
      "label": {
       "eng": "Shanghai"
      },
      "location": {
       "type": "place",
       "label": {
        "eng": "Shanghai"
       },
       "country": {
        "type": "country",
        "label": {
         "eng": "China"
        }
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/China",
      "type": "loc",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "China"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "China"
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Reuters",
      "type": "org",
      "score": 1,
      "label": {
       "eng": "Reuters"
      }
     }
    ],
    "categories": [],
    "image": "https://www.vecer.press/wp-content/uploads/2022/11/сангај-696x353-1.png",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 407287020,
    "relevance": 1
   }
  ],
  "totalResults": 41143,
  "page": 1,
  "count": 10,
  "pages": 4115
 }
}